Koppel 

Boerderijwinkel

Over onze runderen

 

In oktober 2015 hebben we het 2-sterren Beter Leven Certificaat ontvangen van de Dierenbescherming. Onze stieren en mestkoeien worden grootgebracht volgens de eisen van het 2-sterren Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Dit betekent o.a. dat ze minstens 180 dagen 12 uur buiten in de open lucht lopen en dat de kalfjes minimaal 5 maanden bij de moeder blijven.

De stieren en mestkoeien zijn gehuisvest in groepen in ruime strostallen. De zoogkoeien staan van ca. april tot oktober vrolijk buiten. Dit wordt onbeperkte weidegang genoemd. De rest van het jaar staan ze lekker warm binnen. Ze krijgen dan van eigen land geoogst ingekuild gras en maïs gevoerd.

De kalfjes worden geboren tussen februari en mei. Minimaal de eerste 5 maanden lopen zij bij de moeder. Wanneer in oktober (afhankelijk van het weer) al ons vee weer op stal gaat worden ze gesorteerd op geslacht. Het vrouwelijk vee mag de volgende zomer weer naar buiten. De stieren blijven dan tot het eind op stal. Het jongvee (<1 jaar) staat grotendeels in een aparte stal, die kleiner is en vooral in de echte wintermaanden minder koud en tochtig.

We zijn een extensief bedrijf, wat inhoudt dat het voer grotendeels van eigen land komt. Het enige wat aangekocht wordt, is het krachtvoer (brok).

We maken zo min mogelijk gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het medicijngebruik kan mede door deze goede voeding en huisvesting tot een minimum worden beperkt.

Dankzij de fijne eigenschappen van Blonde d’Aquitaine runderen, onze natuurlijke fokmethode en de hierboven beschreven diervriendelijke verzorging heeft ons Koppel Boerderijvlees alle kwaliteiten die nodig zijn om in de smaak te vallen.